Muzieklessen
  • Zingen met kinderen
  • Dwarsfluitles
  • Lierles
  • Algemene muziekkennis
  • Muziekinitiatie
  • Ensembles

Via onderling overleg kunnen de lessen wekelijks, om de twee weken of met losse afspraken gepland worden. Ook de lengte van elke les kunnen we gezamenlijk afspreken.

"Zingen voor je (klein)kind" is steeds een reeks van een aantal lessen.

 

Een vrijblijvende proefles is steeds mogelijk.

Zingen met kinderen

"Leeuwerikje"

Kom je er zelf niet toe om liedjes te zoeken of wil je nieuwe liedjes leren kennen? Vind je het fijn om dat samen met andere ouders, grootouders, verzorgers en hun kind te doen?

Dan is een cursus “zingen met je kind” iets voor jou.

Om te zingen voor je kind heb je niets anders nodig dan je eigen stem en een beetje fantasie! Graag helpen wij je op weg. We werken vooral met eenvoudige liedjes die de dagelijkse bezigheden kunnen begeleiden.

Er zijn vele traditionele liedjes die vroeger vanzelf doorgegeven werden door het zingen thuis en op school. Dit gebeurt steeds minder. Toch hoort zingen bij de mens. Hoe heerlijk is het om te zingen samen met je kind(eren)! Hoe vrolijk kan de sfeer in huis zijn als je zelf en je kinderen letterlijk zingend door het leven gaan. Zingen schept samenhorigheid, niet alleen bij vreugdevolle momenten. Het kan ook troost bieden.

 

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat zingen en musiceren een belangrijke ondersteuning kunnen zijn in het ontwikkelingsproces van het kind: het ontwikkelen van o.a. het spreken, luistervaardigheid en lezen en het stimuleren van de emotionele intelligentie.

Kinderen die gewend zijn te zingen, leren later ook makkelijker een muziekinstrument bespelen.

Durven je eigen stem te laten horen zonder oordeel ("is het wel goed genoeg"), hoe mooi is dat?

Tussen nul en vier jaar gebeurt er veel bij het kind. Daarom geven we een cursus per leeftijdsgroep.

Voor de kleinsten doen we liedjes met de baby op schoot, voor wat oudere kinderen gebruiken we liedjes waar ze zelf op kunnen bewegen.

Sommige kinderen gaan al snel actief meedoen, anderen bewegen dromerig mee.

 

Naast traditionele kinderliedjes maken we graag gebruik van pentatonische liedjes, soms ondersteund door het gebruik van een lier.

Pentatoniek geeft ruimte en rust en sluit aan bij de belevingswereld van het kind tot 6 à 7 jaar.

De klanken van de lier passen hier uitstekend bij en kunnen ook zeer rustgevend werken voor baby’s en jonge kinderen.

 

Een klein kind leeft nog zonder tijdsbesef. Zingen en spelen kunnen het ritme van de dag en het jaarverloop vorm geven. Daarom zingen we liedjes die hierbij aansluiten: liedjes voor de ochtend, voor het slapengaan, de seizoenen, feestdagen, enz…..

En natuurlijk ook dierenliedjes of zomaar leuke liedjes.

 

Heb je interesse, neem dan contact op!!! Om te voelen of het wat voor je is, begin ik graag met een proefles.

 

Inschrijven: contact

 

Voor wie graag zonder kind begeleiding wil bij het zingen van (pentatonische) kinderliedjes of die graag lier wil leren spelen om voor zijn/haar kind te spelen en te zingen, kan ook bij “Leeuwerikje” terecht.

 

Leeuwerikje is een initiatief ontstaan samen met Maria voor ’t Hekke, klassiek zangeres en zangdocente. Naast het geven van zang en stemvormingslessen leidt ze 2 kinderkoren. Bij dat laatste ontdekte ze hoe leuk het is om met kinderen te werken en te zien welk een positief effect muziek maken, zingen en bewegen te weeg brengt.

Dwarsfluitles

Lessen voor kinderen, jongeren en volwassenen, beginners en gevorderden.

 

Bij het lesgeven zijn de mogelijkheden en wensen van de leerling uitgangspunt voor mijn werkwijze.

Individueel of in een kleine groep, beginner of gevorderde.

 

Wil je muziek leren lezen of wil je op het gehoor leren spelen, allemaal mogelijk.

 

Door jarenlange ervaring kan ik putten uit veel lesmateriaal. Daarnaast onderzoek ik ook zo veel mogelijk nieuwe methodes.

Ervaring van leerling Yolande...

 

Ik heb nu vier jaar fluitles van Helene. Zij heeft mij het plezier in dwarsfluit spelen weer teruggegeven. Ik heb bij haar geleerd “muziek” te maken met muziekstukken waarvan zij weet dat ik enorm geniet. Met veel geduld hebben we gewerkt aan een goede basis, zowel in blaastechniek als in houding. Zij weet mij enorm te motiveren en geeft opbouwende feedback. Wanneer een passage niet lukt, blijft zij zoeken naar een aanpak en aanwijzingen die bij mij past en tot resultaat leidt. Als u besluit muziekles te volgen, dan wens ik u Helene als lerares toe. Ik weet zeker dat u met veel plezier naar de muziekles gaat.

Luisteren en bewegen

 

Een goede houding en adem zijn belangrijke aandachtspunten waar ik graag aan werk vanuit beweging. Met een te statische houding, gaat de toon niet stromen.

Bewegen (o.a. stap- en klapoefeningen) helpt ook om de muziek goed vanuit het lichaam te leren spelen.

Goed luisteren is noodzakelijk om muzikaal en zuiver te leren spelen.

Daarom doe ik waar mogelijk ook eenvoudige improvisatie-oefeningen om het luisteren te stimuleren.

 

Los komen van geschreven muziek

 

Voor wie het instrument al een beetje beheerst kan het verfrissend werken zonder geschreven muziek te spelen. Zowel vrije improvisatie als improvisatie vanuit duidelijke afspraken zijn mogelijk. Het kan zelfs helpen meer inzicht te krijgen in de verschillende muzikale elementen zoals maat, tempo, ritme, toonsoorten of juist atonaal of modaal.

 

 

 

TARIEVEN voor dwarsfluitles (les van 30 min):

  • afzonderlijke les:

€25 per les

  • 10-lessenkaart (*) of automatische incasso:

€20 per les

 

Duolessen zijn mogelijk aan hetzelfde tarief, dus per persoon de helft.

Lessen van 20', 60', 45' (of nog anders) zijn eveneens mogelijk met aangepast tarief.

 

(*) op voorhand te betalen

Korting mogelijk na overleg.

 

 

 

Lierles

Voor kinderen van 6 tot 8 jaar

 

De lierklank is zacht, geeft ruimte en is een fijn instrument om te gebruiken bij de eerste muzieklessen voor jonge kinderen. Het is op deze leeftijd goed om veel ruimte te geven aan zingen, bewegen en ademend te spelen op eenvoudige instrumentjes. Het geeft ook een goede voorbereiding op het kiezen van een instrument.

 

Kinderen vanaf 9 jaar

 

Doorgaans is 9 jaar de leeftijd bij uitstek om gericht een muziekinstrument te leren bespelen en noten te leren lezen. Uiteraard kunnen kinderen met een uitgesproken talent voor muziek hier vroeger aan toe zijn.

 

Wat de lier betreft zijn ook hier mogelijkheden. Naargelang wat het kind wil en kan, kan een grotere lier gebruikt worden en echte muziekstukjes aangeleerd worden.

 

Volwassenen

 

De lier is eveneens voor volwassenen leuk om te leren bespelen.

Lier spelen kan ontspannend en rustgevend zijn.

Als samenspelinstrument is de lier ook zeer geschikt of om te spelen bij het zingen.

Naargelang iemands doel bij het leren bespelen van de lier kan een formaat en soort lier gekozen worden.

 

Zeer goed voor toekomstige en jonge ouders is een eenvoudige lier te leren bespelen om te spelen voor de baby en het hele jonge kind, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

 

Kom gerust vrijblijvend langs om het instrument en de verschillende mogelijkheden te leren kennen.

 

TARIEVEN voor lierles (les van 30 min):

  • afzonderlijke les: €25 per les
  • 10-lessenkaart (*) of automatisch incasso:

€20 per les

 

Duolessen zijn mogelijk aan hetzelfde tarief, dus per persoon de helft.

Lessen van 20', 60', 45' (of nog anders) zijn eveneens mogelijk met aangepast tarief.

(*) op voorhand te betalen

Korting mogelijk na overleg

Algemene muziekkennis

Algemene muziekkennis

Via onderling overleg kunnen de lessen wekelijks, om de twee weken of losse afspraken gepland worden. Ook de lengte van elke les kunnen we gezamenlijk afspreken.

 

TARIEVEN: gelieve mij hiervoor te contacteren.

Muziekinitiatie

Voor jonge kinderen is het goed om veel ruimte te geven aan zingen, bewegen en ademend te spelen op eenvoudige instrumentjes. Dat kan individueel of in kleine groepjes. Onder de 6 jaar kan het ook samen met een (groot)ouder/verzorger.

 

Zie ook bij Lierles en Zingen met kinderen (zie boven).

 

Via onderling overleg kunnen de lessen wekelijks, om de twee weken of losse afspraken gepland worden. Ook de lengte van elke les kunnen we gezamenlijk afspreken.

 

TARIEF: in onderling overleg

Ensembles

Speel je klassieke muziek met 2 of in een groepje en wil je nu en dan een les hierbij, dan help ik je heel graag verder.

Via onderling overleg kunnen de lessen wekelijks, om de twee weken of losse afspraken gepland worden. Ook de lengte van elke les kunnen we gezamenlijk afspreken.

 

TARIEF voor ensembleles: 50 euro per uur